Als je in bezit bent van een auto, is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Een van de belangrijkste dingen die daarbij komt kijken is het bijhouden van de verschillende vloeistoffen. In deze blog gaan we dieper in op de belangrijkste vloeistoffen die je niet moet vergeten bij het onderhouden van je auto.

Motorolie

Motorolie is een van de belangrijkste vloeistoffen in je auto. Het zorgt ervoor dat de bewegende delen in de motor soepel blijven draaien. Daarnaast zorgt motorolie er ook voor dat de motor koel blijft en beschermt het tegen roest en slijtage. Het is belangrijk om de motorolie regelmatig te checken op hoeveelheid. Dit doe je door op de oliepeil te kijken. Deze kan je herkennen aan een vaak vel gekleurd oogje die dicht bij de motor van de auto te vinden is. Is het oliepeil laag? Zorg dan dat je deze bijvult met de juiste olie. Naast het bijvullen van de olie, doe je er goed aan om de olie regelmatig te vervangen. Zorg er wel voor dat je de juiste olie gebruikt, die past bij het merk en model van je auto. Welke olie je nodig hebt, kan je vinden in het instructieboekje van de auto.

Koelvloeistof

Naast motorolie, is er ook koelvloeistof nodig om de motor koel te houden. Als er een tekort is aan koelvloeistof, kan dit schade aan de motor opleveren en dit kan vervolgens leiden tot dure reparaties. Controleer daarom regelmatig of er nog genoeg koelvloeistof in de auto zit. De
koelvloeistof zit meestal in een doorzichtige tank waar je gemakkelijk op kan zien hoeveel er nog in zit. Zorg er wel voor dat je koelvloeistof gebruik die geschikt is voor je auto, om zo geen problemen met je auto te krijgen.

Remvloeistof

Om goed te kunnen remmen is remvloeistof noodzakelijk. Het wordt daarom aangeraden om het niveau van de remvloeistof regelmatig te controleren en bij te vullen indien nodig. Als de remvloeistof donker van kleur is, kan dit betekenen dat het vervuilt is en is het tijd om de vloeistof te vervangen. Doe dit zelf of laat dit doen door een garage om er zeker van te zijn dat alles goed gaat.

Ruitenwisservloeistof

Ruitenwisservloeistof is er voor om de voorruit van je auto schoon te maken en vrij te houden van vuil en insecten. Het is belangrijk om hiervoor de juiste vloeistof te gebruiken die geschikt is voor de weersomstandigheden waarin wordt gereden. Je kan zelf ook ruitenwisservloeistof maken door water te mengen met een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Dit wordt daarentegen niet aangeraden
aangezien het beter is om gewoon ruitenwisservloeistof te gebruiken. Daarnaast is het mengsel niet geschikt voor het gebruik bij bevriezingstemperaturen.

Brandstof

Tot slot om niet te vergeten de brandstof. Zonder brandstof kan je nog wel zo goed je auto onderhouden, maar komt hij niet vooruit. Brandstof kan je gemakkelijk bijvullen bij een tankstation of als je een elektrische auto rijd bij een oplaatpaal in de buurt. Je weet dat je brandstof bijna op is als je brandstoflampje begint te branden. Rij dan naar het dichtstbijzijnde tankstation of laadplek en vul de auto weer met de brandstof die hij nodig heeft.