Twijfel tussen koop en lease? Wat past het beste bij jouw bedrijf?

Koop of lease, wat is de beste optie voor je bedrijf? Bij leasing praten over een bedrijfsmiddel, dat op de balans van een bedrijf wordt gezet en waarop afschrijving plaatsvindt. Voor het maken van een vergelijking, hebben we het bij de koopoptie daarom ook over een bedrijfsmiddel. Bij een bedrijfsmiddel kan je bijvoorbeeld denken aan een bedrijfsauto, een machine voor in de werkplaats of een automatiseringssysteem. Je kiest een optie op basis van de kosten ervan, maar ook de risico’s spelen een rol.

Kopen van een bedrijfsmiddel

Bij het kopen van een bedrijfsmiddel doe je zelf de gehele investering. Eventueel kan je het middel gedeeltelijk met geleend geld financieren. Dat laatste kost geld en dat neem je mee in je vergelijking met leasing. Het geld dat je in het bedrijfsmiddel steekt, is vervolgens niet meer beschikbaar voor andere uitgaven. Als je bedrijf over voldoende reserves beschikt, dan kan het kopen worden overwogen, omdat andere opties normaliter meer geld kosten. Als je koopt, wordt jij de eigenaar en komt het bedrijfsmiddel dus op de balans van jouw bedrijf te staan. Als eigenaar komen ook alle lopende kosten voor jouw rekening. Dan praten over onder meer de onderhoudskosten, de verzekering, maar ook reparaties. Van dat laatste kan je aannames maken, maar het blijft een onzekere factor. Je zult dus geld moeten vrijhouden om reparaties te kunnen betalen. Als eigenaar kan je het bedrijfsmiddel op elk moment verkopen.

Leasing van een bedrijfsmiddel

Leasing houdt in dat een leasebedrijf het bedrijfsmiddel voor je bedrijf aanschaft en het je dan voor een vastgestelde periode in gebruik geeft. Daarvoor betaal je een maandelijks bedrag. We maken onderscheid tussen operationeel en financieel leasing. Die twee mogelijkheden zullen we in de volgende subparagrafen bespreken.

Operationeel leasing

Bij operationeel leasing schaft het leasebedrijf niet alleen het bedrijfsmiddel voor je aan, maar betaalt ook alles om het bedrijfsmiddel operationeel te houden, inclusief reparaties. Je betaalt wel zelf de energiekosten, en bij een bedrijfsauto ook het autowassen, het parkeren en natuurlijk de bekeuringen. Het leasebedrijf is in dit geval de volledige eigenaar van het bedrijfsmiddel.

Financieel leasing

Financieel leasing lijkt op het afsluiten van een lening, maar je krijgt een bedrijfsmiddel in handen en geen geld. Alle operationele kosten komen voor jouw rekening en dus ook de onzekerheid van reparaties. Behalve dat je niet de initiële investering hoeft te doen, lijkt financieel leasing in andere aspecten op het kopen. Je wordt economische eigenaar van het bedrijfsmiddel, maar het leasebedrijf blijft de juridische eigenaar.