Voordelen van het leasen van een elektrische auto!

Dit artikel gaat over de voordelen die het leasen van een elektrische auto heeft. We beperken ons hier tot zakelijke lease. Een verschil bij privé-lease, die we wel willen noemen, is dat dan door de overheid een subsidie wordt gegeven. Bij zakelijke lease is echter de bijtelling lager dan bij een auto met brandstofmotor.

Leasing

Los van waar het betrekking op heeft, zijn de voordelen van leasing onder meer dat je niet zelf hoeft te investeren, zodat je het geld voor andere uitgaven kunt gebruiken, waarbij leasing niet mogelijk is. Als je een auto leaset, dan weet je wat je, afgezien van variabele kosten, per maand aan die auto kwijt bent. Geen plotselinge uitgave omdat de auto een reparatie behoeft. Er wordt een leaseperiode afgesproken. Na die periode gaat de huurauto terug naar het leasebedrijf en hoef je dus niet na te denken over wat je dan met auto doet.

Belastingvoordelen

We noemden al dat bij een elektrische auto de bijtelling voor zakelijk gebruik minder is dan bij een auto met andere aandrijving. Over de eerste € 35.000 die een elektrische auto kost, geldt een tarief van 16%. Dit is van toepassing voor 5 jaar. Over alles wat je meer voor de auto betaalt dan € 35.000, geldt het standaardtarief van 22%. Bij een elektrische auto die tenminste € 35.000 kost, heb je dus een voordeel van € 2.100 per jaar. Maar er bestaan nog meer belastingvoordelen. Voor een volledig elektrische auto ben je tot 2025 vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting. Dat kan jaarlijks meer dan € 1.000 schelen. Het jaar 2025 zal een overgangsjaar zijn. Met een elektrische auto betaal je dan 25% van de normale wegenbelasting. Echter, vanaf 2026 wordt ook voor een elektrische auto het standaardtarief betaald. Tot en met 2024 betaal je voor zo’n auto ook geen BPM (aanschafbelasting). Na dat jaar wordt het BPM-tarief daarvoor € 360.

Andere voordelen van een elektrische auto

In de eerste plaats rijd je met een elektrische auto schoon. Geen CO2-uitstoot. Elektrisch rijden is duurzaam rijden. In de aanschaf is een elektrische auto inderdaad duurder dan een auto met een brandstofmotor. Maar het bijladen van de accu van een elektrische auto is goedkoper dan het vullen van een brandstoftank. Tenslotte zijn de onderhoudskosten van een elektrische auto lager. Met leasen is de hogere aanschafprijs, maar zijn ook de financiële voordelen, verwerkt in het maandbedrag. Dan is het best aantrekkelijk om een elektrische auto te leasen.